Selecteer een pagina

Test: Hoe introvert ben jij?

Lees de onderstaande stellingen één voor één door en geef bij iedere stelling aan of deze stelling nooit, soms of vaak op jou van toepassing is. 

 1. Ik heb liever een één-op-één gesprek dan een groepsactiviteit.
 2. Ik druk mezelf het liefst schriftelijk uit.
 3. Ik laad mezelf op door alleen te zijn.
 4. Ik bepaal het liefst zelf wanneer ik met iemand in contact treed, anders voel ik mij al snel overvallen.
 5. Ik houd niet van prietpraat, maar ik vind het fijn diepgaande gesprekken te hebben over onderwerpen die ik belangrijk vind.
 6. Anderen zeggen dat ik goed kan luisteren.
 7. Ik neem geen grote risico’s.
 8. Ik houd van werk waarin ik helemaal op kan gaan, zonder dat ik veel gestoord word.
 9. Ik vier verjaardagen het liefst met alleen één of twee goede vrienden of familieleden.
 10. Anderen vinden me meegaand en bescheiden.
 11. Ik laat mijn werk bij voorkeur pas zien aan anderen als het helemaal af is.
 12. Ik houd niet van conflicten.
 13. Het beste resultaat bereik ik als ik alleen werk.
 14. Ik denk eerst voor ik iets zeg.
 15. Ik voel me leeggezogen als ik op pad geweest ben, ook al heb ik een leuke tijd gehad.
 16. Ik heb enige tijd nodig om indrukken of prikkels te verwerken.
 17. Ik heb liever een weekend waarin ik helemaal niets te doen heb, dan een weekend waarin mijn agenda helemaal vol gepland is.
 18. Ik houd er niet van meer dingen tegelijkertijd te doen.
 19. Ik kan me gemakkelijk concentreren.
 20. Mijn bescheidenheid belemmert mij in mijn ondernemerschap.

Vervolgens ken je per antwoord punten toe als volgt:
Nooit: 0 punten
Soms: 1 punt
Vaak: 2 punten

Tel nu het aantal punten bij elkaar op. Hieronder zie je de uitslag.

Score 0 – 14 punten:
Jij bent waarschijnlijk extravert: Je maakt gemakkelijk contact met anderen. Je bent op de buitenwereld gericht en je bent het liefst samen met anderen, daar krijg je energie van! En, je hebt je hart op je tong liggen.

Tips voor extraverts:
– Als anderen steeds stiller worden, ben je waarschijnlijk te aanwezig. Door wat gas terug te nemen of een break in te bouwen (ga bijvoorbeeld even naar het toilet of bied aan een drankje voor je gezelschap te halen) creëer je op een prettige manier ruimte voor de ander. 
– Je bent geneigd snel te reageren op wat er om je heen gebeurt. Door je snelle reactie, kun je -onbedoeld- mensen kwetsen. Loop je hiertegenaan? Bouw dan eens een pauze in voordat je reageert.
– Soms is het erg druk in je hoofd. Ons lichaam maakt ontspannende hormonen aan wanneer we onze ademhaling vertragen. Het kan ook helpen om naar buiten te gaan en in een rustig tempo te wandelen.

Score 15 – 29 punten:
Jij bent waarschijnlijk ambivert. Jij hebt zowel extraverte als introverte eigenschappen. Je gaat er graag op uit, maar je overdrijft het niet. Af en toe ben je liever alleen, maar je kunt ook genieten van gezelschap. Je kunt heel spraakzaam zijn, maar soms ben je wat stiller, afhankelijk van hoe je je voelt.

Tips voor ambiverten:
– Luister naar je gevoel dat zegt wat je op dit moment het liefste wilt en laat je niet overhalen dingen te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt.
– Als je alleen wilt zijn, leg dat dan uit aan anderen. Aangezien je het ook vaak leuk vindt om wel samen dingen te ondernemen, kunnen anderen het interpreteren als een afwijzing als je een keer liever alleen bent, terwijl jij juist je broodnodige rust pakt.

Score 30 – 40 punten:
Jij bent waarschijnlijk introvert. Jij hebt liever een goed één-op-één gesprek, dan dat je in een gezelschap de prietpraat moet volgen. Je denkt veel over dingen na en hebt daarbij geen anderen nodig. Je hebt een rijke binnenwereld. Je laadt op door alleen te zijn.

Tips voor introverten:
– Je hebt minder behoefte aan sociale interactie, maar dat kan door je omgeving als afwijzing ervaren worden. Laat mensen weten dat je het niet persoonlijk bedoelt, als je niet mee gaat of ergens weg wilt. Door hierin jezelf te accepteren, voorkom je ook dat anderen je zielig of teruggetrokken vinden. 
– Neem zoveel tijd voor jezelf als je nodig hebt. Het is voor jou net zo belangrijk als eten of drinken om tijd alleen door te kunnen brengen. Dat kan óók in het gezelschap van anderen die jou de ruimte geven met je eigen dingen bezig te zijn en niet van je verwachten dat je constant het gesprek op gang houdt. 
– Als het dieper nadenken doorslaat in piekeren waar je niet meer uit komt, probeer dan een creatieve uitingsvorm voor je gedachten. Bijvoorbeeld schrijven, schilderen of collages maken.

Merk je dat je er niet uitkomt en loop je toch vast in je temperament? Dan kun je overwegen om hulp of coaching te zoeken om de kracht van jouw temperament te ontdekken en te omarmen.

* Let op: dit is een informele vragenlijst, geen wetenschappelijk gevalideerde persoonlijkheidstest. De vragen zijn geformuleerd op basis van typische eigenschappen van introversie die veelal door de huidige wetenschap aanvaard zijn.