Selecteer een pagina

​Lees onderstaande stellingen en zet een “Ja” achter iedere stelling die op jou van toepassing is of waarin je jezelf herkent:

 1. ​Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
 2. Ik word beïnvloed door stemmingen van andere mensen.
 3. Ik reageer heel gevoelig op lichamelijke pijn.
 4. Tijdens drukke dagen heb ik de behoefte om mij terug te trekken, in een donkere kamer of heel ergens anders, zodat ik alleen kan zijn.
 5. Ik reageer sterker dan andere mensen op cafeïne.
 6. Ik voel me snel overweldigd door dingen als fel licht, sterke geuren, ruwe stoffen op mijn huid of sirenes (politie, ambulance) in mijn buurt.
 7. Ik heb een rijke complexe innerlijke belevingswereld.
 8. Ik voel mij niet op mijn gemak bij harde geluiden.
 9. Ik kan diep ontroerd raken door kunst of muziek.
 10. Ik wil graag de goede dingen doen en de dingen goed doen.
 11. Ik schrik gemakkelijk.
 12. Als ik in korte tijd veel moet doen, ben ik snel uit mijn evenwicht.
 13. Ik raak geïrriteerd als van mij verwacht wordt dat ik te veel tegelijkertijd doe.
 14. Ik doe erg mijn best te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet.
 15. Ik kijk nooit naar tv-uitzendingen of speelfilms als er geweld in voorkomt.
 16. Ik voel me ongemakkelijk als er om mij heen veel tegelijk gebeurt.
 17. Veranderingen in mijn leven raken mij altijd zeer.
 18. Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en geniet daarvan.
 19. Voor mij is het heel belangrijk mijn leven zo te organiseren dat ik situaties kan vermijden waarin ik mij zou kunnen ergeren of waardoor ik mij overweldigd kan voelen. 
 20. Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden.
 21. Als andere mensen in mijn omgeving zich niet goed voelen, weet ik eerder dan anderen wat nodig is om dat ongedaan te maken (bv door andere lampen aan te doen, zitplaatsen te wijzigen of het geluid te dempen).
 22. Als ik honger heb verstoort dat mijn concentratievermogen en beïnvloedt dat mijn stemming.
 23. Als ik met anderen de concurrentie moet aangaan, of door anderen bestudeerd word, terwijl ik met een opdracht bezig ben, word ik zo nerveus en onzeker dat ik een veel slechtere prestatie lever dan waartoe ik eigenlijk in staat ben.

De uitslag

Beantwoord je meer dan 12 van de vragen met ‘ja’, dan is dat een aanwijzing dat je hooggevoelig bent, de orchideeën uit het artikel. Ook als je minder vragen met ‘ja’ beantwoordt, maar één van de vragen is zo erg op jou van toepassing, dat het je leven beheerst, is dat een aanwijzing dat je hooggevoelig bent.
Beantwoord je 3 – 12 vragen met ‘ja’ en zit daar geen vraag tussen die zo erg op jou van toepassing is, dat het je leven beheerst, val je waarschijnlijk in de middengroep, de tulpen uit het artikel.
Beantwoord je minder dan 3 vragen met ‘ja’ zit daar geen vraag tussen die zo erg op jou van toepassing is, dat het je leven beheerst, ben je waarschijnlijk relatief ongevoelig voor je omgeving, de paardebloemen uit het artikel.

Merk je dat je het lastig vindt om hoogsensitief te zijn en heeft dit een grote invloed op jouw leven? Dan kun je overwegen om hulp of coaching te zoeken om hiermee te leren omgaan. Wij helpen je daar graag bij. 

*Deze test is niet bedoeld als exact meetinstrument. Het kan je een indicatie geven van jouw eigen sensitieve natuur. De test is afgeleid van de vragenlijst van Elaine Aron.